top of page

Saue HOBIzone’i lugu

Kogu lugu sai alguse aastal 2000, mil 12-aastane krutskeid täis poiss nimega Rando Mere sai endale supermarketist ostetud puldiauto. Hetkel, mil ta seda maailma avastas ja sai teada, et peale selliste lihtsamate puldiautode on olemas ka võimsamad ja tehniliselt keerukamad autod, muutus ta elu täielikult. Nüüd on aasta 2018, Rando on saanud palju vanemaks kuid hobi on jäänud.


Lisaks on ta vahepeal koos sõprade abiga rajanud Sauele vinge automudelite ja droonide võistluskeskuse nimega Saue HOBIzone, kus koos käivad nii lapsed kui suured, mehed ja naised. Üheskoos vahetatakse teadmisi ja kogemusi sellel tehniliselt keerukal alal ning lihvitakse sõiduoskusi.


Samal ajal on HOBIzone’st läbi käinud lugematu arv lapsi, kes on aktiivselt osa võtnud meie mudeli ja drooni huviringidest. Igakuistel võistlustel käijate osalejate arvu me kokku ei suutnud lüüa, kuid võistlejad on palju ning nad tulevad kohale Eesti erinevatest paikadest. Droonivõistlused on populaarsed ka meie naabrite - lätlaste, leedukate ja soomlaste hulgas. Meie abiga on käivitatud mitu sarnase tegevusvaldkonnaga võistluskeskust Eestis ja lähiaastatel plaanime neid juurde teha.


Alustame siis HOBIzone’i aegade algusest. Vahepeal kasvasid poisid suureks, omandasin niivõrd head sõiduoskused, et riiulil olid karikad erinevatelt klassidelt ja meistritiitlid erinevatelt aastatelt. Näiteks Rando ise ka ei mäleta enam, mida ta täpselt sellel alal saavutanud on: “Ahh, kes neid tulemusi enam nii peast mäletab. Palju tähtsam on see seltskond ja emotsioon, mis sealt saadud on!”, muigas mitmekordne Baltimaade meistritiitli omanik.


17.novembril 2013 käidi väikese pundiga (Rando, Reimo, Kalev ja Arpo) praeguse Saue Rimi maja teisel korrusel olevat laoruumi vaatamas. Tegemist oli aastaid kasutult seisnud endise laoga, mida kasutati asjade "mida veel ei taha ära visata" hoidmiseks. Ruum oli trööstitu, industriaalne ning ajahambast räsitud. Paar kuud hiljem, 5.jaanuaril saadi võtmed kätte. Kõik olid nii agarad, et juba sama päeva õhtuks oli juhtimispukk peaaegu valmis. Sõitmiskirg oli poistel nii suur, et ei tahetud enam minutitki oodata.


Päev hiljem seisid poisid esimese ja väga tõsise tagasilöögi ees. Kuna enne ruumi tühjaks kolimist ei olnud võimalik täpselt põranda pinna siledust hinnata, tehti nüüd põrand puhtaks ja prooviti sõita. Esialgsest hinnangust, et põrand on “enamvähem”, sai valusa reaalsushoobi ja asendus fraasiga “see ei kõlba kuhugile”, sest põranda kõikumise erinevus raja ala piires oli kohati 6 cm. Hoobilt kümne-kordistus kogu projekti eelarve. Pead pandi kokku ja ühiselt nii sõprade kui ka lähedal olevate ettevõtetega elati siiski see esimene raputus üle. Näiteks tuli meie ruumide üürileandja Hiteh Kinnisvara hinnas vastu ja saime aasta aega pinda soodsamalt üürida. Lisaks aitas meid suure pühendumusega Vilcon Ehitus. Ekstreemsporti toetav RedBull varustas meid külmiku ja laudadega.


Paraku lükkus esialgselt veebruari kuusse planeeritud avamine märtsi lõppu. See-eest lõpptulemus uue tasase põranda ja vaipkatte näol oli midagi, mida keegi oodata ei osanud, ehk siis väga hea! Ja nii avatigi 3.märtsil 2014- aastal pidulikult Eesti esimene onroad püsirada Saue HOBIzone.


Klubi elas klubi elu: igakuiselt peeti võistlusi, mitu korda nädalas käidi õhtuti klubis autosid ehitamas ja sõiduoskust lihvimas. Sügisest lükati käima noortele mudeli-huvilistele suunatud huviring, millest on tänaseks mitmed väga osavad ja andekad sõitjad välja sirgunud. Me täpset ülevaadet kõikide meil õppinud noorte praegusest käekäigust ei oma, kuid automudelism on mootorispordi kõige esimene alustala, sealt edasi liigutakse juba kas siis karti või ringrajale. Algteadmised nende distsipliinidega alustamiseks saadi just HOBIzone’st. Näiteks tuntud ringrajasõitja Tõnis Vanaselja on meil ammustel aegadel tihe külaline olnud ja aktiivselt võistlustel osalenud.


2017- aasta suvel läbisime põhjaliku renoveerimise. Panime maha uue vaipkatte ning paigutasime raja ümber. Lisaks said ruumid värskendust rõõmsate värvilahenduste näol. Me oleme ka vahepeal jooksvalt erinevaid värvimistöid teinud, kuid just pärast viimast renoveerimist hakkas Rando sõnul kogu infra nägema välja nii nagu ta seda algusajal oma vaimusilmas ette oli kujutanud: “Tavaliselt selliste klubide puhul pannakse esimene rõhk funktsionaalsusele, vähe mõeldakse visuaalile. Õnneks meie meeskonnas on meeste kõrval ka paar naist, kes üldise visuaali jms osas kõiki tagant utsitavad ning initsiatiivi enda kätte võtavad ja hoolitsevad selle eest, et asi ka valmis saaks. Tean, et Karolal on praeguse seisuga enne sügist plaanis veel üks seinamaaling esikusse teha”.


Eelmisel aastal tegime taaskord ajalugu ning lükkasime esimesena Eestis käima noortele suunatud droonide huviringi. Huvi oli suur kuid kahjuks ei osanud me päris täpselt hinnata laste valmisolekut selle tehniliselt keeruka tehnikaspordiala suhtes ja mitmed nooremad jäid veidi hätta ja see tõmbas motivatsiooni korraks maha. Sel sügisel tõstame vanusepiiri ja ootame ringi noori alates 12-eluaastast.


Drooniringide osas oleme andnud eeskuju nii Vigala ja Kohila ringidele. On tekkinud selline mõnus võrgustik, kuhu tuleb järjest rohkem huvilisi juurde: “Tulevikus soovime aidata käivitada võimalikult palju sarnaseid klubisid üle Eesti ja eelkõige sooviksime rajada need tõmbekeskustest eemale, et noortel, kes elavad suurtest linnadest eemal, oleks ka võimalus kohal käia. Tahame anda oma panuse kohaliku elu edendamisel, et lastel oleks koht, kus koos käia ja sellise väga kasuliku alaga tegeleda. Tegemist on siiski valdkonnaga, kus reaalselt füüsika ja keemia tunnist omandatud teooria pannakse kohe praktikasse”, räägib Rando.


Rääkides huviringide ja sarnaste klubide käimalükkamisest, siis mudelite valdkonnas avasime selle aasta alguses Põlgaste HOBIzone’i. Klubi eestvedajad Allan ja Helina Sarnit on teinud ära suure töö ja nüüd on lastel väga mõnus koht, kus koos käia ja ühiselt aega veeta. Suur tänu läheb kohalikule omavalitsusele ja ümbruskonnas asuvatele ettevõtetele, kes olid väga altid abi pakkuma. “Noorte silmad olid täis entusiasmi ja on näha, et Eesti autospordi vundament tuleb sealt kandist suur! Entusiasm on nakkav: mulle tundus nagu terve küla ja pooled kõrvalküla lapsed olid kõik kohal ja uudistasid seda uut spordiala. Väga vinge!”, kommenteerisin õhinalt pärast avamist.


Eks meil on raskeid aegu ka olnud. Ütlus, et kui oled põhjas, siis edasi saab vaid üles minna, peab paika. Just siis, kui tundub, et enam ei jaksa, ilmuvad kuskilt imeväel välja toetavad sõbrad ja meid tundvad ettevõtted ning ulatavad oma abistava käe ja süstivad meisse taas motivatsiooni. Näiteks pöördus meie poole Elisa ja rääkis, et kuna me teeme nii ägedat asja ja oleme oma tegemistesse ka noored kaasanud, siis nad soovivad, et veel rohkemad noored saaksid tegeleda tehnika ja tehnoloogiaga. Näiteks tänu Elisale on meil nüüd rohkem vahendeid, et läbi viia droonivõistlusi.


Sihid ja tulevikuplaanid on kõrged: oleme seadnud eesmärgiks, et kolme aasta pärast oleme üle Eesti aidanud käivitada vähemalt 10 sarnase tegevusvaldkonnaga klubi, kus on olemas toetav infra, erinevad rajad ja huviringid seal kõrval: “Siht on, et me suudaks tekitada Euroopa tasemel ühe tõmbekeskuse Eesti peale, kus on võimalik erinevaid distsipliine harrastada. Üks suurem keskus ja umbes kümme väiksemat, kes kõik astuvad ühtset sammu,” räägib Rando. “Eesmärk on laduda just püramiidi alumist osa, mitte niivõrd keskenduda tipule. Pigem tahame luua noortele võimalused, et vundament oleks tugev. Lõpuks on see kõige suurem eeldus tippu jõudmiseks,” lisab ta.


Mudeli- ja droonispordi propageerimiseks oleme teinud võistlustel otseülekandeid ja intervjuusid võistlejatega. Võimalusel teeme igast võistlusest meeleoluka fotogalerii, et tagada suurem meediakajastus. Lõpuks on meie eesmärk inimesi nende aladega rohkem tuttavaks teha, et tekiks huvi ala vastu ja kooruks välja need uued entusiastid, kellega koos uut klubi ehitama hakata.


Selliste klubide käimalükkamine on ka omaette ooper. Number 1 on see, et su kõrval peavad olema sama hakkajad inimesed kui sa ise. Lisaks on oluline leida üks mõnus kooskäimise koht ja eks edasine loksub juba ennastohverdava töö ja toetajate panusel edasi. See kõik on ka nii suhteline. Meie näiteks rendime erapinda ja selle ülalpidamise kulu eelarves moodustab veidi üle poole kogu aastaeelarvest. Samas Väike-Maarjas ja Põlgastes tuli vald neile vastu, andes neile pinna tasuta kasutamiseks tingimusel, et seda hoitakse korras ja tasutakse kommunaalkulud. Oleme meiegi otsinud sellist pinda, kuid edutult. Nii oleme olnud tihti olukorras, kus oleme plaaninud klubi uksed täielikult kinni panna, sest oma kuludest lihtsalt ei jaksa seda üleval hoida. Õnneks siiamaani on just viimasel hetkel meile abikäsi ulatatud ja enne allaandmist taas veepeale tõmmatud. Aitäh teile sõbrad, et olemas olete!


Et paremini hakkama saada, pakume klubiruumides erinevaid meelelahutusvõimalusi. Meil on võimalik pidada sünnipäevi, niisama meeleolukaid võidusõite seltskondadele või filmiõhtuid. Tehnikat ja ruumi jagub meil piisavalt. Suvi on aasta kõige raskem aeg: kui ilmad on ilusad, siis keegi naljalt toas olla et taha ja nii oleme me mitmendat aastat järjest suviti suletud olnud. Kui kellegil on mõtteid, kuidas suvel kasutuna seisvaid ruume otstarbekalt ära kasutada, siis oleme ideedele avatud.

Kui sul tekkis huvi meie tegemiste kohta, siis praegu veel vanalt koduleheküljelt saad rohkem lugeda: www.hobizone.ee . Kui oled Facebooki kasutaja, siis leiad meid: Saue HOBIzone ja HOBIzone Drone Racing League.


bottom of page